Lammstek

Lammstek är en mör del från bakdelen med eller utan ben, som lämpar sig för stekning i ugn. Denna typ av lammkött är också gott att grilla och ska i båda fallen vara lätt rosafärgat när det är klart.

Vill du ha benfri lammstek kan du be någon i butikens köttdisk att bena ur steken. Ibland styckas och säljs den översta delen av lammsteken separat som lammrostbiff.

Även om en lammstek tar lite tid att göra, är det trots allt enkelt att tillaga och räcker till många.

Recept på lammstek till 8 personer

  • ca 1,5 kg lammstek
  • 2 msk olivolja
  • 3-4 klyftor vitlök
  • 1,5 msk rosmarin

Gör så här

  1. Gnid in lammsteken med olja, runt om. Strö på salt och rosmarin och gnid in med händerna både under- och ovansidan.
  2. Skiva vitlöken. Skär små snitt i köttet och stoppa in vitlökskivorna.
  3. Lägg lammsteken i en ugnsfast form som är ungefär lika stor som steken. Stick in en köttermometer.
  4. Stek i nedre delen av ugnen i 175 grader till termometern visar 60-70 grader beroende på om du vill ha lammköttet rosa eller genomstekt. Detta tar ca 1 ½ timme.
  5. Ta ut steken och rulla in i aluminiumfolie och låt ligga ca 15-30 minuter. Skär lammköttet i skivor.